mg_6192.jpg
mg_6177.jpg
mg_6164.jpg
mg_6169.jpg
img_95791.jpg
mg_6192.jpg

yogamma


SCROLL DOWN

yogamma


Välkommen till yogan som vill öka din livskraft, flöde & kärleken till dig själv

Hos mig kan alla Yoga, välkommen till pass med intuitiv vägledning genom avspänning, mjuka stretch och enkla yoga övningar.

RESAN GENOM ETT PASS:

Vi startar med en mjuk uppvärmning, eller avspänning. Vi blir känd med andningen och förbereder oss till den styrkande delen av yogan.

Själva yogan kan vara olik från gång till gång, men du behöver inga förkunskaper för att vara med. Syftet med övningarna är att lugna ner kroppen och få i gång energin.

Vi avslutar gärna med andningsövningar, vi gör det för att samla oss, ta kontroll över vår energi med hjälp av kontrollerad andning och fokus.

Det bästa delen kommer till slut, Shavasana, en liggande avspänning och en resa genom kroppen. I Shavasana integrerar du allt du har gjort genom ett pass, kroppen får nyttiggöra sig av all aktivitet och restitueras helt in i cellerna.

Yoga:

 • lugnar ner nervsystemet

 • hjälper mot ryggont, huvudvärk, stress, ångest, oro, depression och sömnproblem

 • stärker och bygger upp kropp och immunförsvar och ökar kroppens egen förmåga att läka sig själv

 • förebygger stress, åldersrelaterade utmaningar och livsstilssjukdomar

 • öppnar upp för mer kraft och flöde i kroppen, mentalt och i livet

 • djupa och långa avspänningar med fokus på andning och närvaro i kroppen styrker dig i att sortera intryck och energi

Regelbunden yoga och avslappning hjälper dig att samla och hålla ordning på din egen energi, och stärker kroppens förmåga till att läka sig själv.

 

 

mg_6177.jpg

Bra att veta


Bra att veta


Vad gör vi i passen?

Mina pass är enkla och mitt jobb är att ge dig stöd till att hitta ditt sätt att yoga. Som yogalärare kommer jag instruera och vägleda dig, har du besvär under passet eller du vet att du har utmaningar, fråga gärna eller prata med mig innan passet så vi vet hur vi ska bemöta ditt behov.

Ta alltid hänsyn till din kropp, om du känner att du inte orkar yoga, kan du alltid bara ligga stilla och vila i stillhet, din kropp kommer ändå få massor med effekt av att bara lyssna till instruktionen. Man kan yoga bara vid att man visualiserar, fokus är nyckeln till framgång så om du känner att du inte hänger med, eller att du har svårigheter p.g.a. ett knä, axel eller nacke, ge mig en signal eller lägg dig ner i stillhet i Child Pose eller Shavasana. Undvik att ge din kropp negativ respons, svordomar hjälper inte mot en trött kropp, vänd heller det andra kind till, i mina pass bygger vi upp kroppen från cellnivå med kärlek.

Neti Pot stimulerar öron, nesa, och hals. Masserar ansiktet på insidan och stöder hormon hälsan. Renar ut pollen, baciller och förorening som ger dig besvär med att andas genom näsan, varje yogis bästa vän...

 
mg_7193.jpg

Andning

I yoga andas vi mycket genom näsan. Det är för att det lugnar ner nervsystem, kropp och sinnen, har du täppt näsa kan det bli jobbigt och långt från rogivande. Är du täppt och nyfiken på hur du kan få mer energi, kan jag rekommendera en Neti Pot, inte är det bara bra för att hålla näsa och bihålor rena, att skölja näsan stimulerar också slemhinnor och hjälper mot hormonella besvär under klimakteriet. Neti Pot finns att köpa nå nät och är enkel att använda, om du vill ha full effekt så använd den varje dag.

Har du feber eller är jätte förkyld med hosta, undvik yoga tills du känner dig bättre, kom i håg att aktiv vila är också yoga, vilket du säkert har upplevd själv om du har varit på mina Yoga Nidra pass.

 

Husregler:

 • Du gör yoga under eget ansvar.

 • Du stannar hemma om du har feber eller är förkyld.

 • Du berättar för din lärare om det finns något vi behöver veta om dig.

 • Din bokning är bindande, bokade platser är bindande, så du betalar för din avbokade plats.

 • Du hör av dig och avbokar din tid innan passet.

 • Du kommer i tid och stänger av din mobil helt innan du går in i yogarummet.

 • Du kommer till klassen utan parfym eller annan stark doft från hud eller hårvård.

 • Du ser till att vara ren och tvättar av dina fötter innan klassen.

 • Undvik att stora måltid 3 timmar innan yoga.

 • Det råder tystnad inne i yogasalen. Självklart kan du fråga din yogalärare om hjälp under klassen, men samtal händer ute i lobbyn.

 • Yogar du ofta, ta gärna med din egen yoga matta, kudde eller utstyrsel. Vi har Yogamattor att låna om du inte har din egen, men för ditt eget välbefinnande och av hygieniska skäl rekommenderar jag att du investerar i egen matta.

 

Yogarummet

Yogarummet är ett rum för vila och revitalisering så undvik stärka dofter och parfym, slå av din mobil helt, och ta gärna med dig din egen yogamatta, filt och kudde om du vill. Prata med lugn röst och försök att avsluta alla samtal innan du går in. Man kan alltid komma en kvart innan passet och prata av sig, men i rummet visar vi hänsyn till de andra. I yoga ska vi hitta fokus, stillhet och ny kraft, så vi lägger från oss våra dagliga sysslor i hallen innan vi går in och rullar ut vår yogamatta.

Syftet med yogan är att du ska må bra, så ta hänsyn till dina behov, ät inte så mycket innan passet, mat är inte tillåtet i yogarummet, så känner du att du måste äta, lämna rummet i stillhet så att det inte stör andra.

När det gäller mat, undvik tung mat i två timmar innan passet, yoga stimulerar hormonbalansen och sätter i gång processer helt ner på djupet så ta den här tiden i akt. Var nyfiken på din kropp och vad du upplever under passet. Blir du hungrig strax efter, ta gärna med dig en frukt och låt vänta med stora måltid och för varm, kall och kolsyrad dryck den första halvtimmen efter passet. Kom i håg att vi väcker alla sinnen, ditt nervsystem fin justeras så ge dig lite tid att integrera yogan, njut intrycken i stillhet och försök behålla din lugn efter passet, för det är i stillhet den stora belöningen ligger och det är först efter du vilat i stillhet i dagarna efter ditt pass att yogans verkliga effekt kommer.

 
mg_6164.jpg

Yoga program 2018


Yoga program 2018


Namaste Yogis!

Varmt välkommen till en oktober mini kurs, och till 3 dagar med Mjuk, Stärkande & Transformerande Yin & Yang Yoga. Kursen består av 5 pass på 3 dagar och en är perfekt balans av Yin & Yang Yoga, bjud in alla ni känner till en mini kurs i yoga 22, 23 & 24 oktober.

Säkra dig din plats med att skicka din anmälan i dag!

Beskrivning av kursen


Måndag & onsdag kl 17.30-19.00 Yang Yoga- Inre Styrka & Balans med Hatha

Välkommen till en resa in krigarens magiska värld. Det här är en lärorik och utvecklande kurs för dig som vill lära dig yoga eller har en yogapraxis som du vill utveckla vidare. Kursen är byggd upp för att stärka dig genom enkla balansövningar, och är för alla.

Här blir det Hatha yoga med fokus på inre styrka och balans, och för dig som seriöst söker en daglig yoga praxis. Vi bygger upp kursen gradvis med Flow, krigare 1,2,3 och avslutar kvällen med sol och måne hälsningar.

Måndag & onsdag kl 19.30 - 20.30 Yin Yoga, Yoga Stretch

Som en perfekt balans avslutas yoga kvällen med en lugnande Yin, Yoga Stretch. 60 min med enkla och frigörande Restorativ & rehabiliterande yoga positioner. Passet är en perfekt avslutning på Yang Yoga och är en mjuk och ljuvlig Yin Yoga som jobbar på djupet utan att du måste jobba. Lite längre vila i varje position lugnar ner nervsystemet och bygger upp inre ro och balans. Jag kan rekommendera att du tar både 2 passen sammanhängande så att du också stärker din handlingskraft genom Yang yoga.

Tisdag kl 17.30- 19.00 Mjuk & Mindful, Terapeutisk Yoga

Mjuk & Mindful Yoga med fokus på återhämtning & återuppbyggning en yoga anpassat din kropp med fokus på kroppskännedom och andning. Enkla rörelser, meditation & avspänning. Vi jobbar på djupet med Andningsövningar/ Prana Yama, Antireumatiska rörelser och energi låser/ Bandhas för att frigöra kraft och blockerad energi. Andningsövningar och energi låser är förutom att vara ett fantastisk redskap för att sänka stress och kronisk smärta, och ett enkelt sätt att öka energi, ge mer flöde och stärka kroppens naturliga processer. Vi avslutar passet med 30 min djupt avslappning, Yoga Nidra.

Välkommen!!


Följ ➡️ YOGAMMA.SE ⬅️ uppdateringar, kurser och Events på Facebook:

https://www.facebook.com/events/2105160656194781/


Program:

Måndag 22 oktober:

 • 17.30-19.00 Yang Yoga, Inre Styrka & Balans med Hatha

 • kl 19.30- 20.30 Yin Yoga, Restorative Yoga Stretch


  Tisdag 23 oktober: 

 • kl 17.30-19-00 Mjuk & Mindful, Terapeutisk Yoga & Yoga Nidra


  Onsdag 24 oktober: INNSTÄLLD!

 • kl 17.30-19.00 Yang Yoga, Inre Styrka & Balans med Hatha

 • kl 19.30- 20.30 Yin Yoga, Restorative Yoga Stretch


  Adress & Betalning:

 • Klippkort, Swish & e-passi

 • Pris: 150,- pr pass, 600,- för hela veckan

 • Adress: Yogamma, Kvarngärdesgatan 23 Eskilstuna

 • Parkering, fri parkering i gatan

 

Anmälan Mini kurs

Name *
Name
mg_6169.jpg

Beskrivning av Passen


Beskrivning av Passen


 Mina yogapass:

 • Yin Yoga, Yoga Stretch - Restorativ Yoga

 • Yang Yoga- the soft Warrior, inre Styrka & Balans med Hatha

 • Mjuk & Minful, Terapeutisk Yoga

 • Yoga Nidra, Djup avslappning


 

Beskrivning av passen

Yin Yoga, Yoga Stretch - Restorativ Yoga

Yoga Stretch är ett yin inspirerad yogapass med fokus på flexibilitet & cirkulation...

 • Yoga för mera harmoni, kraft och energi

 • Yoga för friskare rygg, höfter och led

 • Yoga anpassat för dig som vill stretcha ut ordentligt i bröstkorg, axlar, rygg och få mer smidig kropp

Yoga Stretch är för dig som vill behålla en smidig och stark rygg, bli av med spänningar och få mer kraft och energi.

Välkommen till en enkel yoga, med fokus på inre ro genom långa och avslappnande stretch. Allt mer fler får problem med sin andning och energi vilket sätter sig i rygg, höfter, leder och hållning.

Ett modernt liv ger alltmer stress, utmaningar och utmattning. Både på jobb, privat och i skolan är det mycket stillasittande och framåt lutning över datorer, tidspress och situationer vilket gör att alltmer fler känner sig pressade, men hinner inte med. Många upplever att i allt tidspress och kaos förlorar man fotfäste och tiden rinner som sand genom händerna. Det här passet är för alla som vill stanna upp ett tag, ta ett steg tillbaka och ta tillbaka sin kropp, sin tid och liv.

Vilande i olika positioner, får du mer cirkulation och flöde i rygg, axlar, bröstkorg och höfter. När kroppen släpper taget i spänningar föds ny energi, kraft och harmoni. Vilket vi alla kan behöva i en hektisk vardag.

Passet är enkelt och är en yoga för alla nivå, du lär dig enkla stretch som du kan anamma hemma, på jobb och i din vardag, det här är ett pass som är "yoga on and off the mat"

Välkommen till en annorlunda yoga med fokus på kärlek och egen omsorg!

 

Yang Yoga- Inre Styrka & Balans med Hatha

Välkommen till Krigarens magiska värld!

Om du ser för dig en tibetansk munk, vad ser du? För mig ser jag ett mjukt leende och en stoisk ro. Ett resultat av år med meditation och daglig praxis, struktur och rutiner. Det här passet är utvecklat för dig som vill anamma mer fokus, lugn och överblick.

Stress, oro kan utveckla sig till sjukdom, fokus, inre balans och inre kontroll över impulser och tankar ger mer plats, flöde och kraft. Det här passet är utvecklat för att sänka stressnivån och stärka det parasympatiska nervsystemet så att du håller dig frisk och vaken livet ut.

I ett liv med smartphones blir vi ständigt bombarderade av intryck genom sociala media, nyheter och människorna runt oss, att alltid vara ”påloggad” ökar kroppens produktion av stresshormoner. Stress och obehag aktiverar det sympatiska nervsystemet, systemet gör att stresshormoner som kortisol utsöndras och att det sympatiska nervsystemet aktiveras. Det styr bland annat över vakenhet och dina muskler, som över tid kan utvecklas sjukdom, ångest och kronisk smärta. Det motsatta systemet, det parasympatiska, är mer kopplat till vila och matsmältning, när vi gör Yang Yoga med fokus på inre styrka och balans tar vi kontroll över andning, sinne och kropp, så att du kan bli av med stress, ångest och oro.

Välkommen till en resa in krigarens magiska värld. Det här är en lärorik och utvecklande kurs för dig som vill lära dig yoga eller har en yogapraxis som du vill utveckla vidare. Kursen är byggd upp för att stärka dig genom enkla balansövningar, och är för alla.

För dig som seriöst söker en daglig yoga praxis, vill ha mer fokus och inte ro, är det här passet perfekt. Vi börjar med att värma upp och stretcha stela muskler för att förbereda kropp och sinne till balansövningar, krigare variationer och avslutar kvällen med sol och måne hälsningar.


Välkommen till en resa in krigarens magiska värld. Det här är en lärorik och utvecklande kurs för dig som vill lära dig yoga eller har en yogapraxis som du vill utveckla vidare. Kursen är byggd upp för att stärka dig genom enkla balansövningar, och är för alla.

"The more controll we have in our mind, the more power we have in our life"- Bruce Lipton

 
yoganidra.jpg

YOGA NIDRA

“Yogic Sleep”

“Yoga med mig är så mycket mera än trening, jag bjuder dig med på en resa in i kroppen för att väcka kärleken till dig själv helt in i cellerna. Välkommen till en fantastisk resa där du blir blir känt med din kropp på ny. Med klara intentioner kan du nå vilka mål som helst, välkommen till en yoga som stärker dig på alla plan och som hjälper dig stå stadigt med båda fötterna på jorden.”

 

Yoga Nidra, Djup avslappning

För optimal effekt på din yoga praxis lägg inn aktiv vila genom Yoga Nidra.

Ofta tror vi att ändringar kommer bara om vi är “på” och är aktiva, men det är faktiskt helt fel, vi behöver tid för att bearbeta och smälta intryck för att växa, Yoga Nidra är en fantastisk nyckel för att optimera dina styrkor och nå dina mål.

Välkommen till en djup och transformerande kväll med fokus på inre ro, rehabilitering och en guidad resa genom kropp, sinne och själ. Yoga Nidra för mer kärlek, balans och kraft är en djupt läkande upplevelse som alla förtjänar. Boka din plats nu.

Vill du göra Yoga Nidra med en medial Yoga lärare, välkommen till en djup och transformerande Yoga Nidra?

Yoga Nidra är Yogans bäst bevarade hemlighet och är en subtil resa genom kroppen, men samtidig den mest effektiva nyckel till läkedom. Välkommen till en Yoga Nidra som hjälper dig öppna dörrar till mer glädje, energi och kraft!”Yoga Nidra tillåter oss att nå den djupaste nivån av avkoppling & hemligheten till evig ungdom”

Yoga Nidra är en djup & meditativ avspänning och är en guidad vila där du ligger i en komfortabel position och vilar mitt i mellan sömn och vaken tillstånd i 30-45 min. Yoga Nidra blir allt mer populärare inom vården, idrotten och militären som en form av rehabilitering, meditation och kropp-själ-terapi.

Yoga Nidra, Yogans bäst bevarade hemlighet!

Yoga Nidra är perfekt för dig som inte vill eller kan yoga eller meditera, men uppleva alla fördelarna av Yoga.

Mer om Yoga Nidra:

Yoga Nidra är en gammal men känd yogisk praxis.Utövare säger att det ger ofta omedelbara fysiska fördelar, såsom minskad stress, kroniska smärtor och bättre sömn, och har potential att läka psykologiska sår. Som en meditation, kan Yoga Nidra framkalla en djup känsla av glädje och välbehag. Du behöver inte göra yoga för att göra Yoga Nidra och är tilltalande för människor som kanske känner sig skrämd av yogaställningar eller traditionell sittande meditation.

På sanskrit betyder Yoga = Union och Nidra = Sleep, därav namnet Yogic Sleep. I den här avslappnade tillstånden är du vaken, medveten mens kroppen vilar aktivt, och du ligger varmt, mjukt och under tiden som går blir du guidad genom en resa genom kroppen.

Intentionen med Yoga Nidra är återhämtning, och enligt nyare forskning är avspänningen ett mycket effektivt sätt att öka energin eller rehabilitera en sliten kropp och stressat sinne. Body scanning & avslappningsövningar som Mindfulness och Yoga Nidra är en aktiv del av alla topp idrotts utövare vardag i att nå sitt högsta potential, så varför inte göra som toppidrottare, ta dig tid att vila för att nå dina mål!

”På tröskeln till sömn, medan sömnen ännu inte har infunnit sig, och den yttre vakenheten tonar bort, i detta ögonblick uppenbaras varandet”- Vigyana Bhairava Tantra

 
 
mg_61881.jpg

Mjuk & Mindful

Terapeutisk Yoga


Mjuk & Mindful Yoga med fokus på återhämtning och återuppbyggning anpassas din kropp med fokus på kroppskännedom och andning. Välkommen till en yoga med enkla rörelser, meditation och avspänning.

Mjuk & Mindful, Terapeutisk Yoga


Mjuk & Mindful Yoga är för dig som är ny till yoga eller har erfarenhet, men vill varva ner och finslipa på teknik och andning.

Mjuk & Mindful är utvecklat för att få en smidigare andning och kropp, och är för alla som vill bygga upp inre styrka och balans och varva ner samtidig som du bygger upp och utvecklar din yogapraxis. Resen genom passet går genom en lugn, mjuk yoga och Mindful andning, det här är din stund för att hitta hem till dig själv!

Vi jobbar på djupet med Prana Yama och Bandhas / låsningar för att frigöra kraft och fastlåst energi, du blir bekant med andningsövningar och bandhas som du kan använda hemma och uppleva kraften i din egen andning.

Hatha Yoga är mer än bara fysisk träning och akrobatiska yoga poses. I sin ursprungliga betydelse, hänvisar Hatha Yoga till den praxis att skapa harmoni i de två huvudsakliga energierna i människokroppen, Ha och Tha ( Sol & Måne ) eller det feminina och maskulina.

Hatha yoga betyder Sol och Måne yoga, där Ha/ Sol står för den maskulina energi och Tha / Måne står för den feminina energin i kroppen.

Målet med Hatha är att balansera det maskulina och feminina. I dagens tempo hamnar vi oftast i den maskulina energin och med alla krav och skyldigheter blir det ofta inte tid att balansera upp den feminina delen. Att vara “på” är nyttigt, men problemet med att hela tiden vara "på" och i flight or fight modus är att vi brinner ut oss, eller känner oss stressade och att vi inte sträcker till, eller få tiden till att sträcka till till det vi verkligen drömmer om. Hatha är ett verktyg för att hoppa av ekorrhjulet och ta ett lite steg tillbaka. ...

Genom varje yogapass med mig vill du bli bekant med hur obalanser påverkar dig fysiskt och mentalt. Hur för mycket obalans skapar stress, sjukdom och utmattning, och hur vi kan ta kontroll över vårt liv med enkla övningar och fokus på att bara "vara".

Med enkla och klassiska övningar förklarar jag vad vi gör så att du kan använda detta i din vardag, få mer energi och balans på alla plan.

Yoga behöver inte vara ett mystisk studie eller svår fysisk träning, i mina pass får du en lätt tillnärmning till att hitta inre lugn och goda stretch som ger kraft och överblick, och inte minst tips till hur du kan använda yoga för att balansera och få mer ut av livet. Med en mjuk och Mindful tillnärmning släpper spänningar och låsningar, och genom att lugna ned andningen, sänker vi stressnivån och kroppen får tid att slappna av och revitaliseras genom enkla och rehabiliterande Asanas / övningar.

Hos mig krävs inga förkunskap, och passar för alla nivå antingen du är helt ny till yoga, har fysiska utmaningar eller är erfaren yogi som vill gå djupare in i tekniken. Yoga är perfekt för att komma i form eller hålla formen när man närmar sig en mogen ålder eller som behöver bygga upp kroppen i ett lugnt och rogivande tempo och är speciellt utformad för att mjuka upp stela leder och lätta upp kroppar som känns tunga. Min yoga är en grundläggande, men mjuk och praktisk yoga som tar yoga ett steg vidare med en Mindful tillnärmning igenom hela passet som igen skapar flöde, inre frid, starkare & smidigare kropp och ger mer fokus, kraft & livsglädje.

"Be still like a mountain & flow like a great river"- Lao tsu

 
img_95791.jpg

Yoga Filosofi


”Yoga, inte bara motion, men också etik, moral & filosofi”

Yoga Filosofi


”Yoga, inte bara motion, men också etik, moral & filosofi”

 

The Eight Limbs of Yoga, den åttafaldiga vägen

 

Patanjali var en indisk filosof som levde i Indien kring Kristi födelse. Han är upphovsman till Yoga Sutra, en central skrift inom yogisk filosofi och The Eight Limbs of Yoga. Dessa åtta steg fungerar i princip som riktlinjer för hur man lever ett meningsfullt liv, där målet med yoga är att hitta sin livsuppgift. Stegen fungerar som ett recept för moralisk och etiskt beteende och självdisciplin; de riktar uppmärksamheten mot hälsan; och de hjälper oss att erkänna de andliga aspekterna av vår natur.

 

1. Yama

Den första delen, Yama, handlar om etiska normer och känsla av integritet, med fokus på vårt beteende och hur vi förhålla oss i livet. Att praktisera Yama betyder att man ska inte skada sig själv eller andra. Yamas är universella metoder som den gyllene regeln, "Gör mot andra som du skulle ha dem göra eder."

2. Niyama

Niyama, den andra delen, har att göra med självdisciplin och andliga ceremonier. Regelbunden meditation, visa tacksamhet, som att tacka före måltider, att utveckla egen personliga meditation, eller att göra en vana att ta kontemplativa promenader ensam är alla exempel på Niyama i praktiken.

3. Asana

Den tredje delen omfattar Asanas. arbetsställningar som praktiseras i yoga, och det som är mest utbredd i västen. I yogisk mening är kroppen ett tempel av ande och vi ska vårda vår kropp som ett tempel, och är ett viktigt steg i vår andliga tillväxt. Genom bruket av Asanas utvecklas vanan av disciplin och förmåga att koncentrera sig vilka båda är nödvändiga för meditation.

4. Pranayama

Generellt översättas som andningskontroll, denna fjärde steget består av tekniker för att få herravälde över andningsprocessen samtidigt som man erkänner kopplingen mellan andningen, sinnet och känslorna. Som antyds av den bokstavliga översättningen av Pranayama "förlängning av livskraft" yogis anser att det inte bara föryngrar kroppen men faktiskt förlänger livet självt. Du kan öva Pranayama som en isolerad teknik (dvs. helt enkelt sitta och utföra ett antal andningsövningar), eller integrera den i din dagliga Hatha yoga rutin.

5. Pratyahara

Pratyahara, det femte steg innebär indragning eller sensorisk transcendens. Det är under detta skede som vi gör medvetet försök att dra vårt medvetande bort från den yttre världen och yttre stimuli. Mycket medvetna flyttas uppmärksamheten inåt. Bruket av Pratyahara ger oss en möjlighet att ta ett steg tillbaka och ta en titt på oss själva. Detta tillbakadragande tillåter oss att objektivt observera våra cravings: vanor som kanske skadliga för vår hälsa och som sannolikt störa vår inre tillväxt. Det är den här delen tillsamman med Pranayama man i dag också kallar för Mindfulness

6. Dharana

Som varje steg förbereder oss för nästa, bruken av Pratyahara skapar inställningen för dharana eller koncentration. Efter att ha blitt av med externa distraktioner, kan vi nu ta itu med distraktioner i sinnet själv. Ingen lätt uppgift! Vid utövandet av koncentration, som föregår i meditation, lär vi oss att sakta ner tankeprocessen genom att koncentrera på en enda mental objekt: ett specifikt energisk centrum i kroppen, en bild av en gudom, eller den tysta upprepningen av ett ljud. Vi, har naturligtvis redan börjat utveckla våra koncentrationsförmåga i de tre tidigare etapperna av hållning, andningskontroll, och tillbakadragande av sinnena. Även om vi i Asana och Pranayama blir uppmärksamma våra handlingar,  reser vår uppmärksamhet. Vårt fokus skiftar ständigt och vår praxis är att finjustera hållning eller andningstekniken. I Pratyahara blir vi själv uppmärksam och fokuserar vår uppmärksamhet på en enda punkt, och längre perioder av koncentration leder naturligt till meditation.

7. Dhyana

Meditation eller kontemplation, den sjunde etappen av ashtanga, är ett oavbrutet flöde av koncentration. Även om koncentration (dharana) och meditation (Dhyana) kan tyckas vara en och densamma finns en fin skiljelinje mellan dessa två steg. Där dharana praxis är en tillspetsad uppmärksamhet, är Dhyana slutligen ett tillstånd av att vara lyhörd utan fokus. I detta skede har sinnet blivit lugnt, och i stillheten produceras få eller inga tankar alls. Den styrka och uthållighet som krävs för att nå detta tillstånd av stillhet är ganska imponerande. Men ge inte upp. Även om detta kan tyckas vara en svår om inte omöjlig uppgift, kom ihåg att yoga är en process. Även om vi inte kan nå en perfekt pose, eller den ideala medvetandetillstånd, drar vi stor nytta av alla våra framsteg.

8. Samadhi

Patanjali beskriver denna åttonde och sista steget samadhi som ett tillstånd av extas. I detta skede förenas meditatören med hans eller hennes fokus punk helt och hållet, därav uttrycket, union= Yoga). Meditatören kommer att förverkliga en djup koppling till närvarandet, sin inre kraft och en samhörighet med alla levande ting. Med denna insikt kommer en "frid som övergår allt förstånd"; upplevelsen av lycka och vara i ett med universum. På ytan kan det tyckas vara en ganska "helig" och flummigt typ av mål. Men om vi stannar upp ett lite tag och känner efter vad vi verkligen vill få ut av livet, skulle inte glädje, själv realisation, och frihet på något sätt hitta sin väg till vår lista över förhoppningar, önskningar och begär? Vad Patanjali har beskrivit som slutförandet av yogiska vägen är vad alla människor strävar efter innerst inne, nämligen: fred. Vi kan också egna en tanke åt det faktum att det sista steget av yoga-upplysning-kan varken köpas eller ägas. Det kan bara upplevas, vars pris är den ständiga studentens hängivenhet till sin yoga praxis......

"Peace can be reached through meditation on the knowledge which dreams give. Peace can also be reached through concentration upon that which is dearest to the heart."

Patanjali